Krásu veľkonočnej škrupinky v Michalovciach zhliadli stovky ľudí

28.03.2013 Michalovce

Michalovce 28. marca (TASR) - S veľkým záujmom verejnosti sa stretáva v týchto dňoch výstava s názvom Krása veľkonočnej škrupinky, ktorá je inštalovaná v priestoroch Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tvorcami stoviek vystavovaných kraslíc zhotovených rôznymi technikami sú nielen ženy, ale aj muži.

Ako TASR informovala pracovníčka michalovského múzea Mária Fuchsová, na 4. ročníku spomínanej výstavy sa prezentujú s vlastnoručne zhotovenými kraslicami nielen ženy zo Stakčína, Sniny, Medzilaboriec, Sečoviec, Baján, Vojčíc a Michaloviec, ale aj dvaja muži zo Sniny a Sečoviec.

"Na vystavovaných krasliciach prevažuje v tomto roku reliéfne zdobenie voskom a madeira, zastúpené sú však aj iné tradičné či moderné techniky, akými sú napríklad patchwork, obnitkovávanie či zdobenie vajíčok po ich zafarbení odvarom z cibuľových šupiek," vysvetlila Fuchsová.

Vystavované kraslice rôzneho vzhľadu a veľkosti sú podľa jej slov vytvorené zo slepačích, husacích, ale aj pštrosích vajec. Najhodnotnejším kúskom celej výstavy je práve kraslica zhotovená zo pštrosieho vajca. Jej autorom je Jozef Hvozdník zo Sečoviec.

Výstava s názvom Krása veľkonočnej škrupinky pozostávala pôvodne zo 650 kraslíc. V súčasnosti je však už o niekoľko desiatok pestrofarebných vajíčok chudobnejšia. Návštevníkom múzea sa totiž mnohé vystavované kúsky zapáčili natoľko, že sa ich rozhodli odkúpiť.

Krásu veľkonočnej škrupinky budú môcť obdivovať návštevníci Zemplínskeho múze v Michalovciach do 5. apríla.
 

Vyberte región